Spara pengar med VVS och rörarbeten

Att man kan spara pengar är kanske inte det första man tänker på när någon pratar om VVS och rörarbeten. Men faktum är att det finns många kronor att spara på att ligga steget före och vara lite proaktiv. Här är 4 tips på hur du kan spara pengar med VVS och rörarbeten.

1. Gör en rörinspektion

Ett sprucket rör kan ställa till med mycket besvär. Även om du har försäkring vill du garanterat inte råka ut för läckage. Rören i villan används och slits dagligen. Om det har gått ett tag sedan det förra stambytet eller sedan villan byggdes kan det vara hög tid att titta till skicket på ledningarna. Att göra en rörinspektion är varken dyrt eller svårt, men det måste göras av ett proffs på VVS och rörarbeten. Firman som gör jobbet använder en slags slang med en kamera i ena änden. Efter en liten stund har du svart på vitt ifall rören måste bytas.

2. Installera element och golvvärme rätt

Det finns många kronor att spara på en korrekt uppvärmning av huset. Det är allt mer populärt med golvvärme, vilket ger ökad komfort. Tänk bara på att den måste installeras på rätt sätt för att innebära en energibesparing – annars kan det bli tvärtom! Ett VVS-proffs kan berätta vilken kombination av värmeelement och golvvärme som är mest ekonomiskt för din villa.

3. Välj rätt varmvattenberedare

Vissa varmvattenberedare är rena energitjuvarna. Enligt vissa tester går det att spara uppåt 1500 kronor per år genom att välja en energisnål varmvattenberedare. Den främsta skillnaden mellan en bra och en dålig varmvattenberedare har med isoleringen att göra. Det ger låga tomgångsförluster. Utöver vattenberedaren kan du se till att installera snåla kranar och duschmunstycken så att det går åt mindre vatten. På så vis minskar även åtgången av varmvatten.

4. Använd ROT-avdraget

Du glömmer väl inte att du kan använda ROT-avdraget för att göra renoveringar, inklusive VVS och rörarbeten? Du har rätt att göra skatteavdrag på upp till 50 procent eller 50 000 kronor. Tänk på att ROT-avdraget gäller per person och år. Om ni är två som bor i villan har ni alltså tillsammans rätt till 100 000 kronor i avdrag för ROT. Kom bara ihåg att denna summa täcker både ROT och RUT. Har du gjort avdrag för hushållsnära tjänster blir det alltså mindre över för ROT.

18 feb 2020